LIFESTYLE zdravlje

Alkohol šteti matičnim ćelijama i uzrokuje sedam vrsta raka

Stručnjaci iz celog sveta već dugo upozoravaju da konzumiranje većih količina alkohola pridonosi pojavi sedam vrsta raka – usta, grla, grkljana, jednjaka, raka dojke, jetre i debelog creva.

”Pojedine vrste raka razvijaju se zbog oštećenja DNK u matičnim ćelijama. Iako neka od njih nastaju slučajno, rezultati naših istraživanja upućuju na to da unos većih količina alkohola povećava rizik od takvih vrsta oštećenja” – kazao je jedan od autora studije, dr Ketan Patel.

Britanski stručnjaci su istraživanje sproveli na miševima. Da bi utvrdili kakvu štetu organizmu nanosi acetaldehid, štetna supstancija koja nastaje prilikom razgradnje alkohola u telu, koristili su analizu hromozomai sekvenciranje DNK. U sklopu eksperimenta, miševi su konzumirali razređeni alkohol, a potom se procenjivao njegov uticaj na DNK životinja. – ”Ustanovili su da acetaldehid razbija i oštećuje DNK unutar matičnih ćelija krvi, što dovodi do poremećajana hromozomima i trajno menja strukturu DNK unutar tih ćelija” – objavio je britanski Centar za istraživanje bolesti raka, koji je finansijski pomogao ovo istraživanje.

Oštećenje DNK rezultira umiranjem stanica, a istovremeno izaziva prirodnu reakciju organizma na obnovu. Međutim, ukoliko DNK nije uspeoda se ‘popravi’odnosno regeneriše na odgovarajući način, razvija se rak. Oštećenje matičnih ćelija utiče na razvoj raka, kažu stručnjaci. Rezultati istraživanja pružaju detaljan uvid u načine na koje alkohol povećava rizik od razvoja pomenutih vrsta raka. Agencija za istraživanja Svetske zdravstvene organizacije alkohol je svrstala u prvu grupu kancerogenih materija, pozivajući se na ‘uverljive dokaze’ koji su pokazali da alkohol utiče na razvoj karcinoma u ljudskom organizmu.

Rezultati istraživanja britanskih stručnjaka objavljeni su u časopisu Nature, prenosi 24.sata.hr.

 

izvor:novosti.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *