LIFESTYLE zdravlje

Dobro je znati: Ovo su najveći prenosioci virusa i bakterija

Kako je sezona prehlade i gripa u toku, jako je bitno da ojačamo imunitet ali i da povedemo računa o stvarima sa kojima smo svakodnevno u kontaktu i koje su glavni prenosioci bakterija.

Da bi izbegli grip, često perite ruke, predmete sa kojima ste stalno u kontaktu i koji se nalaze u svakodnevnoj upotrebi:

Mobilni telefon
Prema brojnim sprovedenim istraživanjima, mobilni telefoni predstavljaju glavne prenosioce bakterija, čak se i tvrdi da su zagađeniji i od WC daske. Obzirom da nam je telefon veći deo dan u rukama, samim tim predstavlja plodno tlo za prenos prehlade i gripa. Da bi očistili detaljno telefon bez rizika od oštećenja vodom poslužite se antibakterijskim maramicama ili mikrofiber krpom i nekim dezinfekcionim sredstvom.

Tastatura
Kao i telefon i tastatura je veliki deo našeg dana, što zbog posla što zbog razonode. Kako biste što detaljnije očistili vašu tastaturu poželjno je isključiti je i prebrisati antibakterijskim maramicama. Okrenite je naopačke, izbacite mrvice i prebrišite prašinu. Nakon brisanja vlažnom maramicom tastaturu prebrišite suvom krpom od mikrofibera.

Kvake
Kvake su predmeti koje dosta ljudi dodirne u toku dana, a ukoliko je kvaku dotakla zaražena osoba virusi su u stanju mnogo duže da se zadrže nego što vi mislite. Tokom sezone gripa preporučljivo je da kvake redovno čistite maramicama koje u sebi sadrže alkohol.

Radne površine u kuhinji i sudopera
Kao i svaka domaćica verujemo da se i vi trudite da vaše radne površine u kuhinji održavate čistim cele godine. Međutim, kuhinja je mesto gde se cela porodica okuplja pa je jako važno da u promenljivim periodima kada su virusi mnogo više rasprostranjeni, higihjenu vaše kuhinje dignete na veći nivo. Površine održavajte dezinfekcionim sredstvom i obavezno povedite računa i o sudoperi.

Plišane igračke
Poznato je da su plišane igračke najveći sakupljači pračine. Bilo da smao stoje na polici ili ih vaš mališan vuče svuda sa sobom, plišane igračke predstavljaju izvor bakterija i virusa. Pobrinite se da redovno perete njihove krznene drugare kako biste izbegli potencijalnu zarazu.

izvor: pressserbia.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *