LIFESTYLE zdravlje

Evo koliko često trebate menjati jastučnice

Možda niste znali ali jastučnice na kojima spavate trebalo bi redovno menjati, jer su one najbolja podloga za razvoj bakterija i gljivica.

Jedna žena je nedavno otkrila da više od stotinu grinja živi u njenim trepavicaca, zahvaljujući tome što je spavala na prljavim jastučnicama više od pet godina. Zbog toga su joj oči iritirane i otekle. I da, njena priča jeste pomalo ekstremna, ali baš zato bi mogla da posluži kao opomena ljudima da redovno menjaju i peru jastučnice. Grinje nisu jedine koje mogu da naprave probleme, kozmetičarka Endi Milvard kaže da se na jastučnicama “nalazi koktel znoja, sebuma i mrtvih ćelija”, a sve to može da napravi brojne probleme sa kožom. – Dok spavamo, gubimo tečnost znojenjem, a veliki deo toga se odigrava u gornjoj polovini tela, grudima i glavi, i tim procesom izbacujemo toksine iz tela. Naše lojne žlezde, a većina se nalazi na licu i glavi, nastavljaju da proizvode sebum i dok spavamo. Takođe, mrtve ćelije kože otpadaju sa našeg tela i tokom noći – objašnjava ona.

Sve to čini jastučnicu idealnom podlogom za razvoj bakterija i gljivica, kao i grinja koje smo pomenuli.

S obzirom da spavate na istoj jastučnici svake noći, bakterije i gljivice mogu da se prenesu na kožu i uzrokuju infekciju, iritaciju ili akne. Kozmetičarka kaže da upravo vaša jastučnica može da bude krivac za bubuljice i mitisere. Rešenje je prilično očigledno: menjajte i perite jastučnice redovno. Pošto svako do nas reč “redovno” može da protumači na svoj način, evo detaljnijeg objašnjenja.

Ukoliko imate masnu kožu, trebalo bi da menjate jastučnice češće nego oni koji nemaju takav tip kože. To važi i ako imate dugu kosu ili kosu koja se brzo masti jer se na njoj zadržavaju toksini iz vazduha koji se onda prenose na jastučnicu, a zatim na lice.

Milvardova preporučuje da jastučnicu menjate i perete na dva do četiri dana.

Takođe, oni koji inače imaju problem sa aknama trebalo bi da razmisle o kupovini antibakterijske jastučnice koja ima srebrne jone u vlaknima kako bi se “odbranila” od bakterija. Generalno, oni koji imaju osetljivu kožu trebalo bi da spavaju na svilenoj jastučnici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *