LIFESTYLE zdravlje

Ishrana za ublažavanje hipertenzije

Na normalizovanje krvnog pritiska u dobroj meri utiče i način ishrane.

Osim lekova, na normalizovanje krvnog pritiska u dobroj meri utiče i način ishrane. Stručnjaci preporučuju koje namirnice u ishrani treba da se nađu zavisno od toga da li imate visok ili nizak krvni pritisak.

Hipertenzija zahteva ograničavanje upotrebe soli na jedan do dva grama dnevno. To znači da iz ishrane treba da se izbace prerađevine od suvog mesa, šunke i ostale prerađevine konzervirane solju. Začini takođe treba da se smanje, a pod obavezno da se ograniči ili izbaci alkohol. Neophodno je da se konzumira niskokalorična hrana sa što manje masti i šećera. Obroci treba da su manji i češći, što bogatiji povrćem i voćem. Poželjno je i umereno bavljenje fizičkom aktivnošću, kao što je šetnja ili lagane vežbe – plivanje, vožnja bicikla…

Hipotenzija, suprotno visokom krvnom pritisku, zahteva redovnu upotrebu slanih rastvora, u vidu instant supa i slanih jela. Obavezno je i unošenje veće količine tečnosti kroz sokove i vodu. Treba izbegavati nagle pokrete, kao što je naglo ustajanje iz kreveta ili sa stolice, ali i rad na visokim temperaturama. Treba izbegavati jako sunce i zatvorene prostorije sa manjkom svežeg vazduha.

izvor: novosti,rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *