kuhinja LIFESTYLE

Iskoristite koru od voća i povrća

Navikli smo da ljuštimo većinu voća ili povrća, ali to je greška jer se dragoceni sastojci često kriju baš u kori.

Mnogi izbegavaju da jedu koru zbog pesticida, ali nutricionisti tvrde da su prednosti neljuštenja ipak brojnije jer u kori voća i povrća često ima više vitamina, minerala, antioksidanata i vlakana nego u središtu. Osim toga, štedi se vreme i na pripremi obroka.

Voće – Poznato je da je kora limuna i pomorandže odlična za kolače, torte i sladolede, ali da li ste znali da možete koristiti i koru ananasa? Ovo voće sadrži bromelin, enzim koji smanjuje upale, posebno sinusa. Jedna studija je pokazala da bromelina ima najviše u kori, ali pošto je teška za sistem za varenje, možete je propržiti nekoliko minuta u tiganju ili iscediti u sokovniku. I koru banane možete ubaciti u sokovnik, prokuvati na nekoliko minuta ili propržiti na tiganju. Možete je i peći u rerni 20 minuta dok ne postane suva, a onda od nje napraviti čaj.

Povrće – Kora daje krompiru zanimljiviji ukus jer postoji kontrast između mekane unutrašnjosti i hrskave kore. I krastavac je znatno ukusniji ako ga u salatu isečete sa korom. Šargarepe i pečurke najbolje je dobro oprati, a koru ne treba skidati sa mladih tikvica i patlidžana.

 

izvor: novosti.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *