kuhinja LIFESTYLE zdravlje

Kari sprečava rak creva!

Kari je jedan od lako dostupnih začina, a jako delotvoran za naš organizam.

Ako želite da što duže ostanete zdravi, trebalo bi najmanje dva puta nedeljno u jelovniku da imate hranu začinjenu karijem. U Indiji se vekovima koristi ne samo zbog arome koju daje jelima, već i zato što je jedan od najmoćnijih prirodnih lekova.U pitanju je mešavina, karakterističnog mirisa i pikantnog ukusa, koja se sastoji od pet do 30 različitih vrsta začina.

U lekovitom smislu efikasno podstiče lučenje želudačnih sokova i reguliše varenje, smiruje iritirana creva, podstiče rad jetre. U periodu gripa se preporučuje uz salate i druga jela. Sastojak đumbir ubrzava oporavak nakon operacija.

Naučna istraživanja pokazala su da mešavina začina kari, zahvaljujući visokom sadržaju kurkumina, štiti od raka debelog creva. Istraživanje u kome je učestvovalo više od 2.000 ljudi obolelih od ove opake bolesti, dokazalo je da je kari zaista lekovit. Pod dejstvom kurkumina polipi su nestali kod skoro polovine ispitanika, dok se kod ostalih broj polipa znatno smanjio. Naučnici savetuju da se kari uzima i preventivno, posebno ukoliko se ne hranite pravilno, jer i mala količina ovog začina utiče na poboljšanje opšteg zdravlja.

 

Izvor: Health.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *