ostalo ZANIMLJIVOSTI

Ovo su najčudniji običaji venčanja na svetu

Venčanje mnogima od nas predstavlja mešavinu svetih obećanja u crkvi i zabave do zore koja obično sledi.

Širom sveta, međutim, postoje razni običaji koji bi nas verovatno naterali da još jednom razmislimo o tome koliko smo stvarno spremni na brak – od tri dana bez toaleta do stopala koja smrde na ribu.

Francuski bučni ritual

Šarivari je ime neobičnog običaja koji prati neka venčanja u Francuskoj. Suština iritantne ceremonije je bučna serenada uz pratnju lonaca i tiganja u kući mladenaca. Ovaj neobični narodni običaj prvi put je zabeležen u srednjem veku, a korene vjerovatno vuče iz još davnijih vremena.

Prsten na nožnom prstu

Jedna od najpopularnijih scena raznih romantičnih filmova je trenutak kad mladenci jedno drugom stavljaju prsten na ruku. Zapadnjacima ta scena u Indiji verovatno ne bi izgledala romantično, već više komično, s obzirom na to da tamo mlade nose venčani prsten na nozi. Indijac tokom ceremonije venčanja treba svojoj dragoj staviti srebrni prsten na prst leve noge.

Mladenci preskaču preko metle

Prema tom običaju mladenci moraju učiniti upravo to – preskočiti metlu. Simpatični običaj simboliše novi početak i čišćenje od prošlosti ili spajanje dve porodice. Takođe, može značiti i zahvalnost precima.

Plaćanje za ples s mladom

Umesto običaja koji vlada na nekim domaćim venčanjima, na kojima se mladencima jednostavno uruči koverta s novcem, u Poljskoj mladoženja drži kecelju u koju gosti mogu staviti novac koji im kupuje ples s mladenkom. Veliko finale je kad mladoženja u kecelju ubaci ceo novčanik i odvede svoju ženu na medeni mesec.

Tri dana bez toaleta

Ukratko, nemojte se ženiti u Sandakanu u Maleziji. Članovi zajednice Tidong ne dozvoljavaju mladencima odlazak u toalet tri noći i dana nakon venčanja jer to znači nesreću. Mladenci posle venčanja tri dana ne jedu gotovo ništa, a piju samo malo vode, pa to, ipak, malo olakšava celi proces.

Do ljubavi – otmicom

Istorija je puna romantičnih priča u kojima djevojke beže od svojih roditelja kad im izabranik organizuje „otmicu“. U nekim kulturama otmičar koji uspe zadržati devojku dva do tri dana postaje i njen službeni suprug.

Životinjom teraju duhove

U nekim dijelovima Indije vlada verovanje da će devojčicu kojoj istrune zub sve do desni pojesti tigar u skoroj budućnosti jer je duhovi mrze. Stoga se mora venčati sa životinjom kako bi to sprečila. U pitanju je simpatična lažna ceremonija kojom se teraju zli duhovi kako bi djevojčica jednog dana mogla naći muža i stvarno se udati.

Udaranje po stopalima

Mladoženju u Južnoj Koreji nakon venčanja prijatelji vežu za noge i obese ga naopačke da bi ga mogli tući po stopalima i to ribama! Ceremonija, navodno, služi tome da bi osnažila mladoženju pre prve bračne noći.

Prekrivanje mlade

U pitanju je običaj koji se upražnjava pre vjenčanja. Mladu prijatelji celu prekriju jajima, sosovima, perjem i bilo čim sličnim. Ceremonije u kojima mladence prekrivaju nečim obično simbolišu zaštitu od zlih duhova.

Razbijanje posuđa

Nije poznato kad je nastala tradicija razbijanja posuđa, no simbolika je jasna – buka i lomljava predstavljaju sve nesreće koje čekaju par u budućnosti. Razbijanjem posuđa unapred mladenci se pripremaju na sve prepreke, a njihovi prijatelji im tako žele sreću u braku.

 

izvor: katera.news

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *