LIFESTYLE zdravlje

Paradajz: Višestruko lekovito svojstvo ove biljke!

Bogat antioksidansima, vitaminima i mineralima, plod ove biljke pomoći će vam za čišćenje i negu vašeg lica, kose i kože.

Paradajz je jedna od biljaka koju svakodnevno koristimo u našoj ishrani, a pored toga pravi je dar prirode i savršena namirnica za pripremanje preparata za negu lica, kose i kože. Ova biljka je lako dostupna tokom svih godišnjih doba i jeftina, što je čini ideanom za održavanje kože. Paradajz sadrži pigment likopen koji pomaže u hidrataciji kože, te vitamine A, C i K koji sprečavaju infekcije.
Delovanje ove biljke je višestruko a mi će vam navesti nekoliko zanimljivih pilinga sa kojima možete prolepšati svoj izgled.

Sredstvo protiv opekotina:
Pomeštajte sok od jednog krastavca i paradajza, pa mešavinu nežno nanesite na opekotine. Ostavite da deluje 10 minuta, te nakon toga isperite hladnom vodom. Takođe, za ublažavanje opekotina blagotvorna je i smesa koju ćete napraviti od dve kašike paradajz soka i četiri kašike surutke. Smesu blago nanesite na opekotine, ostavite da deluje pola sata, te zatim isperite mlakom vodom.

Uklanjanje neugodnih mirisa sa kose:
Pomešajte kašiku paradajz pirea sa nekoliko kapi eteričnog ulja čajnog drveta. Nanesite na teme i utrljajte u kosu. Ostavite 15 minuta da deluje, te zatim isperite kosu. Pored toga što će vam ukloniti neugodne mirise iz kose, ova maska će vam sprečiti širenje peruti i lučenje masnoće.

Nega ruku:
Izmešajte sok od jednog paradajza i jednog limuna, te dodajte 2,5 kašike ulja žutog noćurka. Kada dobijete jednaku masu, nanesite je na ruke i nežno trljajte pet minuta. Ruke isperite toplom vodom i namažite kremom.

Nega lica: maska za akne, pore, detoksikaciju:

Maska za sužavanje pora:
Pomešajte kašičicu soka od paradajza sa četiri kašičice soka od limete. Nežno nanesite tečnost na lice, ostavite da deluje 10 minuta, zatim isperite mlakom vodom. Tretman ponavljajte svako veče pre spavanja.

Maska za detoksikaciju:
Pomešajte dve kašike soka od paradajza i dve kašike meda, pa kada se masa sjedini nanesite na lice. Ostavite da deluje pola sata i isperite mlakom vodom.
Već nakon prve primene lice će vam izgledati sveže i blistavo.

Losion za akne i mitisere:
U maloj flašici pomešajte jednaku količinu mleka i soka od paradajza. Dobro promućkajte pre upotrebe, pa nežno utapkajte na prethodno očišćeno lice. Ostavite da deluje 10 minuta i isperite mlakom vodom. Losion koristite ujutro i uveče.

 

 

 

Izvor: Health.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *