FILM I SERIJE vesti iz regiona

Restauriran kultni film “Ko to tamo peva” večeras u Kinoteci!

Restaurirana kopija kultnog domaćeg filma “Ko to tamo peva” (1980) Slobodana Šijana biće prikazana večeras u Jugoslovenkoj kinoteci, čime počinje prezentacija projekta “Vip Kinoteka”.

Foto: Screenshot YouTube

Jugoslovenska kinoteka u saradnji s kompanijom “Vip mobile” započela je digitalnu restauraciju srpske filmske baštine. U narednih godinu dana ovim projektom javnosti će biti predstavljeno 10 restauriranih verzija značajnih ostvarenja srpske kinematografije. Projekat “Vip Kinoteka” ima za cilj da se očuvaju i zaštite neki od najpoznatijih naslova sedme umetnosti koji su proglašeni za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja.

Prvi u nizu prikazaće se kultni film domaće kinematografije, koji se našao na vrhu liste 100 srpskih filmova koji su prošle godine dobili status kulturnog dobra od velikog značaja. Projektom “Vip Kinoteka”, koji trenutno obuhvata 10 filmskih ostvarenja od nacionalnog značaja snimljenih u periodu od 1967. do 1993. godine, započet je dugo očekivani proces digitalne restauracije srpskog filmskog nasleđa.

U okviru ovog projekta biće očuvani i zaštićeni, između ostalog, i filmovi Živojina Pavlovića, Gorana Markovića, Živka Nikolića, Srđana Karanovića. Publika će Šijanov film “Ko to tamo peva” moći da pogleda i 20. decembra, a predviđeno je da se filmovi u okviru projekta “Vip Kinoteka” prikazuju širom Srbije.

 

 

Izvor: B92

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *