Uncategorized

SEĆANJE NA IPČETA AHMEDOVSKOG: Danas 06. Januara bi napunio 53 godine!

Gospodario bivšom Jugom

Na današnji dan 06. januara 1966. rođen je Ipče Ahmedovski, jedan od najpopularnijih pevača ex-yu ili kako su ga mnoge njegove kolege zvali “Mali Rambo”. Sjajnim interpretacijama podsetimo se vanvremenskog vokala koji je gospodario bivšom Jugom posebno počecima 90-tih kada je bio na vrhuncu slave, nakon čega je i poginuo u saobraćajnoj nesreći 30. juli. 1994. Mlađi je brat popularnog pjevača Jašara Ahmedovskog. Sahranjen je u rodnom selu Lažani kod Prilepa u Makedoniji. Njemu je Jašar posvetio pesme “Tamo si ti”, “Spavaj, spavaj ti”, i  “Nebo tajnu krije”.

Snimio ukupno pet albuma

Ipče je poginuo 30. juna 1994. godine na Ibarskoj magistrali, kod sela Šopići, nedaleko od Lazarevca. Imao je svega 28. godina, a do tada je uspeo snimiti pet albuma. Svi koji su ga poznavali proricali su da će biti mega zvezda, iako je on to, već bio.

U društvu Svetlane Cece Ražnatović

Od 1986. do 1993. godine snimio je pet odličnih albuma. Prvi album “Bila si devojčica godina mojih” snimio je u svojoj 20. godini. Tada je sarađivao sa Radetom Vučkovićem i orkestrom Tomice Miljića. Naredne, 1987. godine snimio je drugi album “Nisi više u staroj ulici”, da bi poslije tri godine na svetlo dana izašla njegova treća LP ploča sa velikim hitom “Činio sam čuda”. Zatim sledi album “Luda devojka” (1992. g), a godinu dana kasnije i zadnji “Ciganske duše”, odnosno “Ja te volim, on te ima”.

Godinu dana pred pogibiju, kao da je predosećao tragediju, Ipče je na zadnjem albumu imao pesmu, koja je u to vrijeme bila veoma popularna “Kad nestanem jednog dana”. U njoj je proročki naslutio svoju tragediju, a stihovi pesme glase:

“Kad nestanem jednog dana, oko mene biće tama,
Ti ćeš naći nekog drugog, izdržati nećeš sama.
Eh, da mogu da oživim i da vidim tog
Pored vas da stenem, pa nek’ umrem ponovo.
Kad nedeljom igra kolo, pevaće se pesme moje,
Dok s`njim igraš da l`će zamnom
Zaplakati oko tvoje.
Ja bolujem već odavno, i polako gubim nadu,
Kome ću te srećo moja, ostaviti tako mladu.”

Leave a Reply