MUZIKA region

Sećate li se: Gde su nestali nekada popularni pevači “City Records”-a? VIDEO

City Records je jedna od najvećih izdavačkih kuća u regionu. Postoji više od dvadeset godina i za to vreme je mnogo imena prošlo kroz istu.

Foto: Screenshot

 

Pored Željka Joksimovića, Nataše Bekvalac, Tijane Dapčević, Ane Nikolić, Aleksandre Radović i još mnogih drugih imena koji su poznati uveliko i dan danas, bilo je dosta drugih koji su vrlo brzo pali u zaborav. Neki su se trudili i čak snimali više albuma, ali su kasnije i sami odustajali, ovde ćemo spomenuti samo neke od njih.

Jedno od prvih imena koje svima sigurno pada na pamet je Ceca Slavković. Izdala je albume 1998. i 2001. godine. I dalje je se publika uveliko seća zbog neobične pojave, muzike, glasa, svega. Bila je nešto vrlo posebno na sceni i jedna od prvih koja je “furala” etno pop žanr koji je kasnije postao uveliko popularan.

 

Sanja Mitanovska je bila prva (i jedina) domaća pevačica koja je furala disko fazon. Imala je hit “Stari broj” koji se uveliko slušao te godine kad je izdala svoj album (2002). Nažalost, nakon toga više nikad ništa nije snimala. Sve što se zna o njoj jeste da trenutno živi u Njujorku.

 

Izvesni Aleksandar iz Novog Sada, pod nadimkom ARS je tokom svoje kratke karijere imao album te iste 2002. godine. Poput Cece Slavković i on je snimao etno pop. Međutim, imao je svega jedno jedino pojavljivanje u “Siti klubu” i publika nije uspela da ga zapazi, iako ima vrlo moćan i školovan vokal.

 

Saksofonistkinja Dijana je izdala jedan jedini album “Love & Sax”. Fizički je dosta podsećala na Maraju Keri sa početka karijere, a čini se da je to namerno i želela, čak je koristila i “whistle” tehniku u pevanju po kojoj je Maraja prepoznatljiva. Dosta pesama je bilo na albumu, u pitanju je bio moderni pop u kojoj je, logično, preovladavao saksofon. Međutim, nije se nijedna pesma izdvojila i brzo je pala u zaborav, bez obzira na kvalitet koji je ponudila.

 

Ena Veruović je bila deo grupe Trik FX. Nakon prvog albuma se otisnula u solo vode. Imala je hitove poput “Od heroja do slabića” i “Kafić u predgrađu”. Odavno ne snima ništa, ali je publika zapamtila po mega hitu “Čokolada” koji se sluša dan danas.

 

Grupa “Energija” je imala više pevačica, ali je publika najbolje pamti po Ani Kokić. Najuspešniji album im je bio “U pesku vremena” sa evergrinom “Suze”. Kasnije je Ana započela solo karijeru.

 

Glumac Nikola Bulatović je isto početkom dvehiljaditih snimio album. Ovaj izlet je bio kratkog daha i brzo se vratio svojoj profesiji.

 

Grupa “Twins” koju su činili Neša i Manuela, koji, inače, nisu čak ni bili blizanci, su bili mega popularni. Iza njih je ostao mega hit “Plavi slon” koji su snimili sa Erom Ojdanićem, a čak su pokušali i proboj na inostrano tržište, tako što su snimili pesmu “Vamos” koja se neko vreme emitovala na nemačkim TV stanicama.

 

Grupa “Duck” je bila jedno vreme jedno od vodećih imena ove diskografske kuće. Prvo je u sastavu grupe bila Ksenija Pajčin, a kasnije Danica Bukilić, poznatija kao Coka. Nikada nisu krili da Danica nikad nije pevala u grupi, već Marija Mihajlović, koja je i mnogim drugim pozajmljivala glas. Međutim, kasnije je i sama Coka pevala.

 

Grupa “Tap 011” je, nakon što su ih napustile Goca Tržan i Ivana Peters, bila neaktivan celu jednu godinu. Vratili su se 2001. godine sa novom postavom, tj. dve nove pevačice: Anom Štajdohar, koja je i dalje aktivna, i Nataša Guberinić, koja je trenutno voditeljka na Play radiju.

 

Grupa “Prslook band” je pre pojave u Siti rekordsu imala 2 rok albuma. Međutim u Sitiju su malo modifikovali žanr i postali daleko popularniji. Najveći hit im je bio “Objektivne laži”.

 

Ivana Ćosić je, isto kao i Aleksandra Radović, dugo bila prateći vokal mnogim svojim kolegama pre nego što je rešila da se i sama oproba kao pevačica. Snimila je dva albuma, od čega je publika najbolje pamti po hitu “Zid plača”. Odavno ne snima ništa, a tu i tamo je i dalje prateći vokal svojim kolegama.

 

Iva je bila još jedna mlada nada Siti rekordsa, ali je snimila svega jedan album. Međutim, publika i dan danas pamti njen veliki hit “Skloni je od moga stola”.

 

Pevačica Marija Marić, ili poznatija kao Mari Mari vam je sigurno dobro poznata. Prvo je snimila album sa grupom Mag, pa se otisnula u solo vode. Trudila se, snimala albume, učestvovala na festivalima, ali je na kraju ipak odustala i posvetila se radu sa decom. Zajedno sa njima je snimila album dečijih pesama i izdala pre par godina za PGP RTS.

 

Već pomenuta grupa Mag nakon što ju je Mari Mari napustila, Daniel Bogdanović je doveo novu pevačicu, Tijanu. Bili su najmlađi puleni ove diskografske kuće jer su još bili srednjoškolci kad su počeli i čak su imali jedan solistički koncert u karijeri i to u Sava Centru. Za petogodišnje postojanje ova grupa je ostala upamćena po hitovima “Kiše jesenje”, “Samo jedan put postoji” i “Ne dam te njoj”, a Danijel je i dalje u muzičkim vodama tako što komponuje pesme za svoje kolege.

 

Biljana Bibi Bralić je ozbiljno shvatila svoj album prvenac i okupila, ni manje ni više, nego grupu Zana da joj radi pesme. Međutim, vrlo brzo je nestala, a čak je na sajtu Siti rekordsa potpisana pod pogrešnim prezimenom (Brkić).

 

Ksenija Mijatović je prvo bila pevačica grupe Lee Man. Međutim, otisnula se u solo vode i snimala albume. Imala je hitove poput “Daj mi ovu noć”, “Da mi je” i “Severno ledeno more”. Danas se bavi lajf-koučingom. Pored vrlo jakog vokala, publika je pamti i po estetskoj operaciji nosa.

 

Vesna Blagojević, poznatija kao Gloria, je publika odmah zapamtila po prilično dugoj kosi. Sebe je smatrala drugačijom od drugih pop pevačica, a najveći hit u karijeri joj upravo nosi taj naziv – “Drugačija”. Poslednji album je snimila 2004. godine.

 

Ružica Čavić je počela karijeru u folk grupi “Nemoguće vruće”, a potom se otisnula u solo vode. Snimila je dva solo albuma, a najveći hit joj je “Sve ja to poštujem”, a učestvovala je i sa pesmom “Mito bekrijo” u modernom aranžmanu na jednom festivalu u Aziji. Pamtimo nju i gorepomenutu Gloriu po čuvenoj nezgodi na festivalu “Sunčane skale” 2003. godine kad su im se zakačile haljine jedna uz drugu, pa su tako spojene morale da stoje do kraja pesme (od 2:25 do kraja).

 

Koktel Bend je imao više pevačica. Prvo su počeli sa Jellenom, ali ih je ona napustila, pa su doveli Katarinu Sotirović. Iako su imali pevačice i nakon Katarine, publika ih najbolje pamti po njoj. Imali su hitove poput “Zločin”, “Grmi, seva” i “Svetica”.

 

Nakon što je Jellena prestala da bude članica Koktel Benda, otisnula se u solo vode, snimila maksi singl i 2 albuma i čak je 2012. godine imala svoj best of. Publika je najbolje pamti po hitovima “A ti si lep”, “Neće grom” i “Plakaćeš k’o žena”. Bila je direktorka jedne javne ustanove, a trenutno se bavi marketingom. Navodno, njeno umetničko ime je nastalo tako što je greškom bila potpisana u jednoj emisiji sa dodatim L i rešila je da to i usvoji.

 

Arijana je bila članica grupe “Flame”. Snimila je dva solo albuma, a publika je najbolje pamti po hitu “Razboli me, razboli”. Udala se 2013. godine, a sada radi kao instruktor brzog čitanja u školi Intelektualnih veština u Beogradu.

 

Mirjana Vučetić je bila jedno od prvih izdanja Siti rekordsa. Snimila je svoj jedini album 1997. godine, odakle se izdvojila balada “Gde si sad ti”.

 

Već smo pisali da se pevačica Ella B još 2005. godine udala u emisiji “48 sati svadba” za Ljubu iz grupe Beat Street i sada žive u Nemačkoj i imaju četvoro dece. Dok se bavila pevanjem, ostali su iza nje hitovi poput “Ajkula”, “Gori” i “Kamikaza”.

 

Retko ko se seća da se i poznati fotograf i reditelj spotova Dejan Milićević u jednom trenutku otisnuo u pevačke vode i snimio jedan album. Najbolje ga pamtimo po obradi “Preživeću” sa Jelenom Karleušom.

 

Pevač iz Crne Gore Mićo Vujović je takođe svojevremeno bio velika zvezda ove diskografske kuće. Snimio je dva albuma, a najbolje ga pamtimo po hitovima “Zabranjujem”, “Ceste” i “Šizofrenija”.

 

Grupa “Frenky” je izmenjala dosta pevačica u svojoj grupi, pored Lidije Palurović, Zorane Pavić, Slađe Alegro, tu je bilo i nekih manje poznatih, poput Senke.

 

“Seven Up” je bila grupa iz Bosne i Hercegovine iz koje se kasnije izdvojio Fuad Backović, poznatiji kao Deen. “Probudi me” je bio njihov ubedljivo najveći hit dok je postojala ova grupa, a vrlo često su ih poredili sa tada megapopularnom američkom grupom Backstreet Boys.

 

Grupu “Lolipop” su činile ćerke Đoleta Đoganija i njihove drugarice iz škole. Snimile su jedan album 2003. godine sa tinejdž ljubavnim pesmicama. Pamtimo hitove poput “Neću tri, neću dva” i “Daj, daj”.

 

Amir Kazić Leo je i dalje aktivan, ali ne toliko više u Srbiji. Kad se pojavio mnogi su ga poredili sa Zdravkom Čolićem zbog veoma slične boje glasa.

 

Grupa “Mars Venus” je ostala upamćena po svojevremeno veoma popularnom hitu “Od nemila do nedraga”. Uveliko su snimali albume, na kraju su se čak okrenuli folk muzici tako što su snimili album “Žurka” gde su obradili nekoliko pesama iz folk branše. Međutim, nakon toga im se na sceni gubi svaki trag.

 

Goran Stojadinović, poznatiji kao Rango je prvo snimio album 1993. godine gde je svirao kolo na harmonici, a potom pred bombardovanje prvi album za Siti pod imenom “Run Go” koji je ostao neprimećen zbog gorenavedenih okolnosti. Njegovih pet minuta je došlo kad je snimio naredni album 2000. godine i hit “Ima deset dana” koji se i dan danas pamti.

 

Tanja T. je snimila jedan album za City. Dugo se o njoj ništa nije znalo, a onda se pojavila u takmičenju “Nikad nije kasno”.

 

Grupu “Scandal” su činile tri devojke kao nekakav pandan grupi 2hot koja je u to vreme postojala. Pesme su bile izuzetno provokativne, a najveći hit im je bila numera pod nazivom “Meso”.

 

Oliver Stojiljković je bio prvo izdanje Siti rekordsa, a pre toga je bio u grupi “Crna ruža”. Najviše ga pamte po hitu “Ne mogu da ostanem nem”.

 

Dobar, Loš, Zao je bila tročlana grupa. Više pevačica su promenili, a pesme im se slušaju i dan danas, poput “Žurka” i “Kada sanjaš”. Na jednom albumu je Aleksandra Radović pozajmljivala pevačici glas.

 

Maja Marković je bila prva pevačica grupe “Luna”, koja postoji i danas. Sa njom je ova grupa dostigla svoju najveću popularnost i bili su jedno od najtiražnijih imena ove diskografske kuće. Nakon boravka u grupi se otisnula u solo vode, učestvovala na Beoviziji i snimila album. Sada peva na kruzerima.

 

Neša 100% je bio jubilarno stoto izdanje ove kuće 2000. godine. Kasnije će se predstavljati publici svojim imenom i prezimenom Nenad Cvijetić. Bio je zajedno sa Aleksandrom Radović pevač u studiju gde je snimao prateće vokale, između ostalog je pevao i u špici tada vrlo popularne emisije na Pinku “Zabranjeno spavanje popodne”. Ovaj pevač je i sada aktivan i povremeno snima singlove.

 

Barbarella tj. izvesna Jelena je nestala isto brzo kao što se i pojavila. Snimila je jedan album 1999. godine koji je kompletno za nju otpevala Aleksandra Radović i činile su ga uglavnom obrade stranih hitova, a stigla je čak i da se prepucava sa Vendi po tabloidima.

 

Sve koje smo naveli su snimali i nestali pre više od 10 godina, a sada ćemo se setiti i jednog još uvek ne toliko zaboravljenog imena – Dunja Ilić. Ova devojka sa svojom muzikom i šokantnim imidžom je bila daleko ispred vremena i naletela je na nerazumevanje publike, dok sad drugi oponašaju to što je ona početkom ove decenije radila. Mnogi skandali su vezani za njen privatan život, čega ste se sigurno svi načitali. Po svemu sudeći, ona ne planira da se vraća na scenu, a publika je tek iz ove perspektive shvatila šta je izgubila.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *