LIFESTYLE zdravlje

Slikanje selfija je mentalni poremećaj!

Fotografisanje samog sebe, koje se pretvorilo u opsesiju, pokazatelj je niskog samopouzdanja i spada u psihološke poremećaje!

Navučenost na slikanje selfija, u stvari, mentalni je poremećaj – selfitis, službeno je potvrdila američka psihijatrijska asocijacija (APA). Definiše se kao opsesivna želja za fotografisanjem samog sebe i postavljanje fotografija na društvenim mrežama zbog nedostatka samopoštovanja i popunjavanja praznine u intimnom životu. Pomenuto američko udruženje navodi kako postoje tri nivoa ove savremene devijacije.

Prvi je granični selfitis, odnosno fotografisanje samog sebe najmanje tri puta dnevno bez objavljivanja fotografija na društvenim mrežama. Drugi nivo je akutni selfitis, odnosno fotografisanje samog sebe najmanje tri puta dnevno objavljujući sve fotografije na društvenim mrežama. I treći nivo je hronični selfitis, odnosno nekontrolisano fotografisanje samog sebe uz objavljivanje fotografija na društvenim mrežama najmanje šest puta dnevno.

Stručnjaci savetuju da, ukoliko ste i sami upali u ovaj začarani krug, što pre potražite pomoć terapeuta! Treba li da se zamislimo?! Da li smo se pronašli bar u jednom od pomenuta tri nivoa?

Izvor: cosmopolitan

 

Autor: G.Soja

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *