PRIČAM TI PRIČU

TETKA SAVETA – OOO, DOBRO VEČE…DA LI SE POZNAJEMO?

Bilo je to u nekoj zemlji seljaka, na brdovitom Balkanu…desio se sudar suprotnih svetova-u jednom danu! E, pa dragi moji, nemoguće je ovu priču ispričati, još je gore prećutati je. Najgore su one priče iz kojih priča tišina.

Danas vam pričam ono sto vi dobro znate, dogadjaje koji su potresli domaću estradu, uzburkali duhove, podelili naciju i istini za volju-skrenuli nam pažnju sa političkih tema-njih dve. Jednu ćemo zvati Luče, a drugu Majka.

Neke stvari je nemoguće izbeći, ma koliko se trudili, planirali, kao i susret njih dve- u garderobi, na snimanju novogodišnjeg programa, ni manje ni više nego na državnoj televiziji! Znala je Majka da će Luče takodje biti tu, javili su joj. Izbegla bi ona i ovo pojavljivanje kao onomad na Mrkutinom koncertu (ova joj to nije oprostila), da nije u pitanju pojavljivanje na državnoj televiziji i da se bukvalno tamo ne pojavljuje nakon 7 godina. Čekala je Majka na hladnoći dobrih pola sata da Luče izadje iz zgrade, ali ona je davala intervjue i to se odužilo…Vidno iznervirana, Majka je ušla goropadno sa celom svojom svitom rešena da prodje pored ove kao pored turskog groblja, jer i vrapcima na grani je jasno da se njih dve ne mirišu. Pogledavši je direktno u oči, širokog osmeha, Luče je izgovorilo to famozno “dobro veče” i još famozniju rečenicu “Jel se mi poznajemo, ili ne poznajemo?” Stvorila se u trenutku neprijatna situacija pred svima prisutnima koja je iznedrila “Ti odluči! Čas se poznajemo, čas se ne poznajemo!” Ne skidajući osmeh sa lica, Luče je insistiralo da je odlučila da se javi i da nema peoblem te vrste. Iznervirana, gotovo u neverici šta se izdešavalo pred novinarima, Majka je izletela odatle, onako u haljini, žureći prema kolima ne želeći da prokomentariše ovu neprijatnu situaciju. Tišina. Ali, tu sam ja da vam ispričam istorijat njihovog odnosa koji datira još od devedesetih.

U vreme pojavljivanja Majke na estradnoj sceni, Luče je već bila jugoslovenska najmladja zvezda i jurišala je na tron na kojem su već bile Kobra i Slatkica. Njenu karijeru je u to vreme već vodio Slatkicin čuveni menadžer Djoka. Pobedjivalo je Luče na “Poselu godine 202” tri puta za redom, na kome se i Majka takmičila. Prilikom treće pobede, negodovala je Majka, jako nezadovoljna svojim 4.mestom i davala oprečne izjave o Lučetu. Nakon toga, Majka je ubrzo otišla u zemlju mleka i čokolade da peva i svi dobro znamo za njenu vezu sa čovekom koji je bio stariji, oženjen i koji je poreklom pripadao naciji koja je u to nedoba bila u ratu sa našom zemljom. Šišanje…oduzimanje pasoša…I svi znamo priče o njenom spasavanju, prebacivanju za Beč u kojem je indirektno učestvovao njen budući suprug. Ali, vratimo se njima dvema. Pokušavala je Majka na sve moguće načine da povrati pozicije i da objavi novi album, niko nije hteo zbog lošeg imidža koji je stekla zbog veze sa čovekom u zemlji mleka i čokolade. Molila je Majka sve kolege, pitala je i Luče za pomoć koja je tada snimala za privatnu diskografsku kuću koju je tada vodio Djoka koji nije hteo ni da čuje. Majka je bila ljuta, ubedjena da Luče stoji iza toga, iako je to bilo daleko od istine. Luče je napredovalo nezadrživo u karijeri. Turneje, nagrade, svetski odradjeni koncerti, koreografije, ogromni tiraži, nevidjena popularnost.

Karijera Majke takodje kreće uzlaznom linijom, ali nije lako zauzeti tek tako prvu poziciju, ma koliko god se to želelo. Nije ni malo lako skinuti Luče sa estradnog trona kojim do tog trenutka suvereno vlada već nekoliko godina. Ali, uvek postoji ono ali…Sve počinje da se nekako menja otkad je Majka započela vezu sa tada najuticajnijim čovekom u državi. Postala je drčnija, direktnija i svesna moći koju bi mogla da ima i da joj omogući ono što je ona oduvek htela-da bude prva na estradi! U vreme zabavljanja sa njim, krenulo je to polako, neprimetno. Njena turneja, njeni koncerti bivaju proglašeni po štampi kao najposećeniji, iako su su iste godine na estradu vratile i Kobra i Slatkica , i imale uspešnije turneje od nje, a kamoli Luče koja je bila neprikosnovena, čiju je karijeru nakon smrti Djoke preuzeo Kizo njen tadašnji dečko.

To je vreme jačanja raznih političkih partija, levice, vreme kada je bitno biti na strani pobednika, vreme kada se stiču veliki poeni na srbovanju, vreme kriminala, mafijaša, vreme kada se politika uvukla u estradu, vreme u kojoj će jedna televizija odigrati veliku ulogu u glorifikovanju jedne, a spuštanju druge. Vreme nepravde. Jer Luče je bila ta koja je pomogla Mitru i materijalno i moralno da pokrene svoju televiziju. A sve kreće baš te godine, polovinom devedesetih, ovog puta otvoreno i direktno. Majka se udaje i od tada je postojao samo jedan cilj-skloniti svaku prepreku do pozicije br.1, a ona se u tom trenutku zvala Luče. General je odlučio, jer kako bi drugačije moglo, kome drugome pomoći ako neće svoj svome?! Pa makar to značilo okrenuti broj i “posavetovati” da je bolje ne pozvati Luče u neku emisiju koja je bila gledana, ili oduzimanje pesama koje je Luče izabralo, jer najbolje mora da dobije njegova supruga, taman posla da se neko usudi da se pobuni i kaže nešto kao što je to uradio Kizo, pa se general pojavio za čas u kući Mame i Radula i lupio mu propisni šamar, a inače je poznato da je general voleo da šamara. Vreme kad se protiv sile ne može, kada je najbolje ćutati.

Neke su to prećutno radile kao Kobra kojoj su “skinuli” već jednu pesmu, pa onda Mija koja tu nije mogla ništa osim da se ljuti na Radula što je pola pesama koje je trebalo da snimi završilo kod Majke. Moralo je Luče da pomeri datum svog beogradskog koncerta jer se na isti datum nameračila i Majkina tada najbolja prijateljica koja voli oružje. I na to je pristala. Nema problema. Sedeli su u publici Mitar i žena mu Mica i gledali Lučetov koncert koji je prenosila obojena televizija uživo. Gledali su ga i general i majka kod kuće i to je tada po nalogu bio poslednji put da je Lučetov koncert išao uživo na toj televiziji. Ta godina će mi ostati u pamćenju po dva bizarna dogadjaja. Izbor za hit godine radija obojene televizije. Najslušajniji, bez premca. U konkurenciji njih dve naravno. Takmičenje se završava ubedljivom pobedom Lučeta, dok je Majka završila na 2.mestu. Kako li je samo smelo to da se desi?! U roku od 15 minuta su se pojavili generalovi ljudi i demolirali prostorije radija, nalupali šamare zaposlenima jer je Majka poludela što je Luče pobedilo! General pogotovo! Od tog trenutka, svima zaposlenima u toj televiziji, pa i samom vlasniku iste postaje jasno da je djavo odneo šalu i da se general i majka ne smeju naljutiti. Nikad više. A Luče nek sama shvati, nek se ne ljuti. Ona kao njegova prijateljica mora da razume da on jadan nema izbora.

Tada počinje javno glorifikovanje Majke u raznim emisijama, provociranje i omalovažavanje Lučeta što od strane voditelja, što kroz razne “ankete”. A tu je vazda bilo uvek podguznih muva-voditelja, Jakov beše jedan od njih, koji je Majku predstavljao uvek kao “prirodnu, neprskanu lepoticu, sa izvanrednim osećajem za modu”, a Luče je u njegovom izlaganju bila sve suprotno, tj. ruralno, ili gospodin Bombona koji je trebalo po nalogu sto bolje i grdje da je ismeje. Ubirao je time dodatne poene, pohvale i beneficije. Majka ga je čak te godine vukla na svoju turneju gde je vrhunac njegovog umeća bilo ismejavanje i karikiranje Lučeta. Preko noći Majka postaje “dama” sa stilom, sa ukusom, bez konkurencije. Konkurenciju se ne usudjuje niko ni da spomene. Bojažljivo i na kašičicu. Drugi, bizarni dogadjaj je bio ni više ni manje nego na čuvenoj dodeli Oskara popularnosti. Ta nagrada je bila prestižna i nije mogao svako da je dobije. Sve je bilo transparentno jer je narod glasao. Pa nije tek tako bez razloga jedne godine Julka vodila policiju da se prebroje glasovi . Elem, kategorija “pevačica godine”…Da vam ne dužim, pobednica je bila Luče, a Majka je bila druga po glasovima. Stigla je ta vest ubrzo do generala koji je odmah pozvao Predu i urlao da to “nije smelo da se desi…šta će onda njegova supruga da dobije?” Pritisci, pretnje… Objasnio je Preda Lučetu situaciju i okolnosti, Luče je i to razumelo i reklo da nema problema. Ipak, Preda joj je rekao da dodje i da će ona ipak dobiti oskara, da će lično on to urediti…Došlo je Luče na tu dodelu, bleda i uplašena. Nije lako u takvim okolnostima raditi svoj posao, a kamoli biti uspešan. Dobila je nagradu koju do tada niko nikad nije dobio jer Preda nije želeo da poklekne pod pritiscima. Voditelj Maksa je morao nakon toga da Majku najavi kao “pevačicu veka” jer je Luče pet minuta pre toga dobila nagradu za “pevačicu decenije”. Tek je postalo jasno da nešto nije u redu kada se na samom kraju manifestacije sa ostalim učesnicima nije pojavilo Luče koje je bukvalno nakon dodele nagrade zbrisalo što dalje od svih tih negativnih stvari koje su bile to veče. Slao je odmah general Gulivera po Luče kako bi došla na raport, ali ona je na vreme utekla. Mada ta demonstracije sile nije ni prvi ni poslednji put kad je Majka u pitanju. Vrag je odneo šalu na ” Poselu godine” kada je zbrajanjem glasova publike ustanovljeno da je pobedio Lošmi umesto Majke. I to sa 4 glasa prednosti! Pod budnim nadzorom generalovih ljudi, izvršen je pritisak na organizatora da Majka mora da pobedi. To što je publika negodovala i skandirala ime drugog pevača, a Majka sva unezverena i zbunjena pokušavala da peva “pobedničku pesmu”, nikom ništa. Morala je i ona pored Kobre i Lučeta da ima 3 pobede. Lošmi je naravno ćutao iako mu je bilo krivo, tek je pre par godina se usudio da nešto o tome progovori… Nakon tog nameštenog “Posela godine”, organizatori su rešili da ukinu tu manifestaciju ne želeći više nikad nikakve neprijatnosti.

A Luče…Ona je ćutala i sklanjala se…da ne smeta. Do te mere da je opasno bilo i da izlazi iz kuće, da ne bi imala neprijatnosti. Ona i Kiza su mesece provodili “preko grane” jer je postajalo opasno, jer je Luče smetala. Ako bi neko pohvalio njen uspeh kao na primer Mare, koji je bio oduševljen time što su italijanske novine pisale o njoj, to bi isekli iz emisije, naslovne strane je dobijala na “kašičicu” i cilj je bio da je što manje ima. Njene poslovne uspehe i rekorde “preko grane” trebalo je baciti pod tepih. Taman posla da je uspešnija od Majke koja nije smela van naše zemlje. Od 96.godine svaki novi Lučetov album je po difoltu dočekan “na nož”, uz kritike, ali hvalospeva što se Majke tiče nije manjkalo. Nastavilo se sa ucenama. Toliko daleko se išlo da je jedna njena saradnica poznata po velikim hitovima koje je radila za nju dobijala otvorene pretnje pištoljem da ne sme više da napiše ni jednu pesmu za nju… U čitavoj toj nefer igri, nespremna za takve stvari, Luče nije moglo da veruje šta se dešava. Publika je primećivala takodje da nešto nije u redu, ali njihova miljenica je ćutala, branila se osmehom. Urednici emisija su ćutali, kolege su ćutale, svi na estradi… Dve godine Luče je odbijalo nagrade jer one su bile unapred rezervisane za Majku, pa ako kojim slučajem negde bude i Luče nominovano, Majka je morala da bude ubedljivo prva iako to nije bilo uvek baš tako.

Sledi niz neprijatnosti za Luče u narednim godinama. Sledi prva zabrana na obojenoj televiziji i to ni manje ni više nego od Mitra. Bilo je to vreme “jul je cool” i slično i Luče je kao popularna javna ličnost trebalo da se politički opredeli. Savetovano joj je ” em ćeš rešiti problem koji imaš sa Majkom i generalom, pa pogledaj samo Julku kako vedri i oblači…em ćeš biti neprikosnovena i neće ti niko moći ništa”. Nudjen joj je i novac i slava i rešenje problema koji je imala, a zauzvrat ona je trebala da se partijski deklariše, da igra na kartu srpstva kako je to Majka otvoreno radila i da peva po tim partijskim okupljanjima i sedeljkama. Zvučalo je to primamljivo Lučetu, ali samo na prvi pogled. Svako ko nju dobro poznaje, zna da je ona povučena, jednostavna osoba, širokih pogleda na svet i ljude oko sebe i da bi to značilo izgubiti samu sebe, prodati se. Nikada to sebi ne bi oprostila. Radije bi se povukla. I razmišljala je o tome. Prvi put ozbiljno, pogotovo nakon te zabrane, ili nakon pretnje koju je dobio Kiza u vreme kad je ona najavljivala svoj beogradski koncert planiran za februar 97. “ako se budes popela na binu, živa sa nje nećeš sići”. Pravdala se nevešto publici da je koncert odložen zbog “tehničkih problema”, a istina je bila nešto sasvim drugo. Te godine zbog zabrane na obojenoj televiziji, Luče nije moglo da se pojavi u najgledanijoj emisiji kod Makse iako su gledaoci želeli da vide Luče u prajm tajmu.
Ta emisija je postala servis za Majku i generala. Njih dvoje su gostovali svaka dva meseca. Ili je on bio gost, a ona u publici, ili obrnuto. Sve je bilo prilagodjeno njoj i za nju. Novinari su morali da paze šta pišu i kako pišu o njoj. Od nje je tendenciozno stvarana nacionalna heroina. I kada je ugradila silikone, nijedan dnevni list, nijedan novinar nije smeo da to iznese kao cinjenicu. Ona je morala biti “sva prirodna i obdarena” od glave do pete. Da je poželela kojim slučajem da bude miss SR Jugoslavije i to bi joj bilo omogućeno. Jer to je jednostavno tako bilo vreme kada je njoj zahvaljujuci svome suprugu sve bilo dostupno, sve omogućeno. Leta gospodnjeg te ’97. trebalo je konačno i Luče da bude gost kod Makse, sve do pre pola sata pred početak emisije. Maksa je javno u emisiji rekao da je Kiza javio da Luče ipak neće biti gošća. Ni pomena naravno da je Kizi javljeno “da Luče ne sme da bude gost, da je general zabranio”.

Nastavilo se naravno istim tempom. Majka je od obojene televizije napravila lični servis i svoju medijsku kuću. Luče je bilo zabranjeno na istoj i dugo se nije pojavljivala kod Makse dok je vodio najgledaniji live šou na toj televiziji. Najpodliji udarac za Luče se desio pred kraj te godine, u vreme izlaska njenog albuma. U jednim estradnim novinama pojavila se prva fotomontaža ikada u nas-ona na wc šolji, golih grudi, prekrštenih nogu…Trebalo ju je ismejati i omalovažiti. Obeshrabriti i naterati da se konačno povuče. Njena nova kaseta je za samo 3 dana bila prodata u 100 000 primeraka i to je naravno smetalo i nerviralo. Pokojna novinarka Kona je znala poreklo te fotografije jer joj je urednik tih estradnih novina rekao da je tu fotografiju lansiralo tadašnje podzemlje i uz ucene i pretnje zahtevalo da bude objavljena. Bolelo je ovo mnogo Luče, plakala je i ovog puta i rešila da se stvarno povuče, jer joj je ovo bilo previše. I bilo je, jer je bila nemoćna da reaguje, da demantuje-nema svrhe jer je šteta već bila učinjena. Rešila je da ćuti, ali i da se ne povlači. Inat u njoj ju je naterao i da zakaže veliki beogradski koncert proleća naredne godine koji je prevazišao njen poslednji koji je održala 3 godine pre toga. Mada, ni on nije prošao bez trzavica i problema. Htelo je Luče da koncert održi u istoj koncertnoj sali, ali iz nekog čudnog i neobjašnjivog razloga zakup sale je preko noći za nju postao 5 puta skuplji u odnosu na cenu koju su njene kolege plaćale za zakup iste. Morala je da traži drugo rešenje. Nakon koncerta, tek po neki novinski članak, na kašičicu, mlaki novinski naslovi…Kao da nije održala spektakularni koncert, maltene nikad takav vidjen kod nas. Treba naglasiti da se u medjuvremenu vratila na obojenu televiziju, ali i da niko nije hteo da pusti taj njen koncert. Ničim se nije smela baciti senka na Majkine uspehe i popularnost. Nakon tog koncerta, Luče se sve više i više povlačilo jer je za nju u takvim okolnostima bilo nemoguće nastaviti i voditi uspešnu karijeru. General je svojoj supruzi obezbedio i slavu i uticaj i pozicije koje je ona zadržala i nakon njegovog ubistva. Udajom Lučeta i njenim povlačenjem sa estrade, više nije postojala nikakva smetnja i nikakva konkurencija koja bi joj bilo šta remetilo. Tu i tamo su se sretale u prolazu i vešto izbegavale jedna drugu sve do trenutka kada je i sama Majka doživela da bude zabranjena na obojenoj televiziji. I svi dobro znamo zbog čega. Mitar se potrudio da je apsolutno nigde nema. Bila je primorana da se javi Lučetu i da iskoristi pogodnosti njene televizije koja je jedna od najgledanijih u dijaspori. I desilo se čudo! Njih dve su se zbližile, družile, čule telefonom. Lučetu je bilo žao što Majka doživljava medijsku torturu jer je i sama znala kako je to. Bila je ubedjena da se Majka promenila. Bilo je to vreme kada je ona bila jako zaljubljena u Lučetovog i Bjelinog kućnog prijatelja Automobilistu. Vidjali su se kod Lučeta na televiziji i izlazili svo četvoro…sve dok Majci nije bila skinuta zabrana i dok nije ponovo povratila sve svoje pozicije. Naravno, više se nije javljala, zvala, pisala. Prekinut je bio svaki kontakt. Luče je bila ljuta, razočarana i osećala se izigranom. Krajem te godine je “mala od skandala” napisala Majci ono čuveno “otvoreno pismo” i djavo je odneo šalu. Za jedan nedeljni list, pred novu godinu, Luče se slikalo sa njom i Majka je to shvatila kao provokaciju, ali i poruku da Luče podržava “malu od skandala”. Usledile su neprijatne stvari po Luče-naručeni novinski naslovi kako joj je policija upala u dvorac, da joj ga oduzimaju, kako navodno drži radnike neprijavljeno…slede neprijatni udarci Majkinog kućnog prijatelja Vidana na račun Lučetovog stila i oblačenja koje je iz godine i godinu bilo sve podlije i ružnije…sve se nastavilo tamo gde se stalo devedesetih.Razne PR službe, razni novinari, kućni prijatelji, urednici ovih ili onih televizija, voditelji…Svima je poznato da se njih dve ne vole. Svi bi da isprovociraju da konačno i jednoj i drugoj padnu maske po pitanju odnosa njih dve. Nezadovoljstvo kod jedne, bahatost kod druge. Sve do onog “Ooo, dobro veče da li se mi poznajemo?”

Mnogo toga je satkano u toj jednoj rečenici. Mnogo bola, nezadovoljstva, ali i nade. Htelo je Luče to veče da stavi tačku na sve to i da joj pruži ruku i da to bude jedan gest dobre volje. Sve je otišlo u pogrešnom pravcu, ali možda i nije. Maske su definitivno pale-i kod jedne i druge! Nema potrebe više za izbegavanjem, a ni za glumom. Ujedno je ovo i odgovor na pitanje “Može li neko nekome da pokloni ili oduzme karijeru?” Možda je pravo pitanje: “Postoji li išta nemoguće u zemlji Srbiji?” Ne zaboravimo da je general pre dve decenije svom fudbalskom klubu ucenama i pretnjama obezbedio prvo mesto i titulu državnog prvaka. Dakle, sve je isto, samo njega nema!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *