PRIČAM TI PRIČU ...

TETKA SAVETA: PRETNJE, UCENE, NEPRIJATNOSTI!

Dragi moji, i ovog petka vam donosim nastavak priče o Lučetu i Majci.

Hvala vam na brojnim porukama, hvala i onima koji se raspituju ko sam ja, a hvala i onima koji su uputili ”pretnje”. Pa da nastavimo tamo gde smo stali prošle nedelje. Ako ste kojim slučajem propustili naš prošlonedeljni blog pročitajte na sledećem linku https://www.balkanstarnews.com/tetka-saveta-vreme-kada-se-cuti-i-vreme-kada-se-sklanja/

FOTO: Created by Vectorpocket – Freepik.com

Od ’96.godine svaki novi Lučetov album je po difoltu dočekan “na nož”, uz kritike, ali hvalospeva što se Majke tiče nije manjkalo. Nastavilo se sa ucenama. Toliko daleko se išlo da je jedna njena saradnica poznata po velikim hitovima koje je radila za nju dobijala otvorene pretnje pištoljem da ne sme više da napiše ni jednu pesmu za nju…

U čitavoj toj nefer igri, nespremna za takve stvari, Luče nije moglo da veruje šta se dešava. Publika je takođe primećivala da nešto nije u redu, ali njihova miljenica je ćutala, branila se osmehom. Urednici emisija su ćutali, kolege su ćutale, svi na estradi… Dve godine Luče je odbijalo nagrade na raznim manifestacijama jer one su bile unapred rezervisane za Majku, pa ako kojim slučajem negde Luče i bude nominovano, Majka je morala da bude ubedljivo prva iako to nije bilo uvek baš tako. Jedan dnevni list je birao kralja, kraljicu i princezu narodne muzike. U kategoriji princeza, Luče je nedeljama bila na prvom mestu, a Majka na trećem, četvrtom. Sve do poslednje sedmice. Prva odjednom je bila Majka, druga njena tada najbolja prijateljica, a treća je bila Ledena. Luče je završilo na 4. mestu!

Niz neprijatnosti …

Sledi niz neprijatnosti za Luče u narednim godinama. Sledi prva zabrana na obojenoj televiziji i to ni manje ni više nego od Mitra. Bilo je to vreme “jul je cool” i slično i Luče je kao popularna javna ličnost trebalo da se politički opredeli. Savetovano joj je “em ćeš rešiti problem koji imaš sa Majkom i generalom, pa pogledaj samo Julku kako vedri i oblači…em ćeš biti neprikosnovena i neće ti niko moći ništa”. Nudjen joj je i novac i slava i rešenje problema koji je imala, a zauzvrat ona je trebala da se partijski deklariše, da igra na kartu srpstva kako je to Majka otvoreno radila i da peva po tim partijskim okupljanjima i sedeljkama.

Zvučalo je to primamljivo Lučetu, ali samo na prvi pogled. Svako ko nju dobro poznaje, zna da je ona povučena, jednostavna osoba, širokih pogleda na svet i ljude oko sebe i da bi to značilo izgubiti samu sebe, prodati se. Nikada to sebi ne bi oprostila. Radije bi se povukla. I razmišljala je o tome.

Prvi put ozbiljno, pogotovo nakon te zabrane, ili nakon pretnje koju je dobio Kiza u vreme kad je ona najavljivala svoj beogradski koncert planiran za februar ’97. “ako se budeš popela na binu, živa sa nje nećeš sići”. Pravdala se nevešto publici da je koncert odložen zbog “tehničkih problema”, a istina je bila nešto sasvim drugo. Te godine zbog zabrane na obojenoj televiziji, Luče nije moglo da se pojavi u najgledanijoj emisiji kod Makse iako su gledaoci želeli da vide Luče u prajm tajmu. Ta emisija je postala servis za Majku i generala. Njih dvoje su gostovali svaka dva meseca. Ili je on bio gost, a ona u publici, ili obrnuto.

Tendenciozno stvaranje heroine!

Sve je bilo prilagodjeno njoj i za nju. Novinari su morali da paze šta pišu i kako pišu o njoj. Od nje je tendenciozno stvarana nacionalna heroina. I kada je ugradila silikone, nijedan dnevni list, nijedan novinar nije smeo da to iznese kao cinjenicu. Ona je morala biti “sva prirodna i obdarena” od glave do pete. Da je poželela kojim slučajem da bude miss SR Jugoslavije i to bi joj bilo omogućeno. Jer to je bilo vreme kada joj je zahvaljujuci suprugu sve bilo dostupno, sve moguće.

Leta gospodnjeg te ’97. trebalo je konačno i Luče da bude gost kod Makse, sve do pre pola sata pred početak emisije. Maksa je javno u emisiji rekao da je Kiza javio da Luče ipak neće biti gošća. Ni pomena naravno da je Kizi javljeno “da Luče ne sme da bude gost, da je general zabranio”.

Sledećeg petka završavamo sagu o Lučetu i Majci, ne propustite!

G.

Leave a Reply