PRIČAM TI PRIČU ...

TETKA SAVETA: VREME KADA SE ĆUTI I VREME KADA SE SKLANJA!

Dragi moji, pre svega da vam poželim srećnu Novu Godinu i da nastavimo da se družimo još dugo. Hvala na brojnim porukama koje ste poslali, vidim da sam vam zagolicala maštu i otvorila pandorinu kutiju. Večeras nastavljamo sa pričom o Lučetu i Majci. Pa zavalite se i uživajte i obavezno pišite kako vam se dopalo i o kome bi ste u nekom od narednih blogova voleli da čitate.

Već sam vam rekla da je nastupilo neko drugo vreme. Bilo je to čudno vreme…vreme jačanja raznih političkih partija, levice, vreme kada je bitno biti na strani pobednika, vreme kada se stiču veliki poeni na srbovanju, vreme kriminala, mafijaša, vreme kada su se politika i kriminal uvukli u estradu, vreme u kojoj će jedna televizija odigrati veliku ulogu u glorifikovanju jedne, a spuštanju druge. Vreme nepravde. Jer Luče je bila ta koja je pomogla Mitru i materijalno i moralno da pokrene radio, a i svoju televiziju. A sve kreće baš te godine, polovinom devedesetih, ovog puta otvoreno i direktno.
Majka se udaje i od tada je postojao samo jedan cilj-skloniti svaku prepreku do pozicije br.1, a ona se u tom trenutku zvala Luče. General je odlučio, jer kako bi drugačije moglo, kome drugome pomoći ako neće svoj svome?! Pa makar to značilo okrenuti broj i “posavetovati” da je bolje ne pozvati Luče u neku emisiju koja je bila gledana, ili oduzimanje pesama koje je Luče izabralo, jer najbolje mora da dobije njegova supruga, taman posla da se neko usudi da se pobuni i kaže nešto protiv kao što je to uradio Kizo, pa se general pojavio za čas u kući Mame i Radula i lupio mu propisni šamar, a inače je poznato da je general voleo da šamara. Vreme kad se protiv sile ne može, kada je najbolje ćutati. Neke su to prećutno radile kao Kobra kojoj su “skinuli” već jednu pesmu, pa onda Mija koja je bila očajna i koja tu nije mogla ništa osim da se ljuti na Radula što je pola pesama koje je trebalo da snimi završilo kod Majke. Moralo je Luče da pomeri datum svog beogradskog koncerta jer se na isti datum nameračila i Majkina tada najbolja prijateljica koja voli oružje. I na to je pristala. Nema problema. Sedeli su u publici Mitar i žena mu Mica i gledali Lučetov koncert koji je prenosila obojena televizija uživo. Gledali su ga i general i majka kod kuće i to je tada po nalogu bio poslednji put da je Lučetov koncert išao uživo na toj televiziji.

Ta godina će mi ostati u pamćenju po dva bizarna dogadjaja. Izbor za hit godine radija obojene televizije. Najslušajniji, bez premca. U konkurenciji njih dve naravno. Takmičenje se završava ubedljivom pobedom Lučeta, dok je Majka završila na 2.mestu. Kako li je samo smelo to da se desi?! U roku od 15 minuta su se pojavili generalovi ljudi i demolirali prostorije radija, nalupali šamare zaposlenima jer je Majka poludela što je Luče pobedilo! General pogotovo! Od tog trenutka, svima zaposlenima u toj televiziji, pa i samom vlasniku iste postaje jasno da je djavo odneo šalu i da se general i majka ne smeju naljutiti. Nikad više. A Luče nek sama shvati, nek se ne ljuti. Ona kao njegova prijateljica mora da razume da on jadan nema izbora. Tada počinje javno glorifikovanje Majke u raznim emisijama, provociranje i omalovažavanje Lučeta što od strane voditelja, što kroz razne “ankete”. A tu je vazda bilo uvek podguznih muva-voditelja, Jakov beše jedan od njih, koji je Majku predstavljao uvek kao “prirodnu, neprskanu lepoticu, sa izvanrednim osećajem za modu”, a Luče je u njegovom izlaganju bila sve suprotno, tj. ruralno, ili gospodin Bombona koji je trebalo po nalogu sto bolje i grdje da je ismeje. Ubirao je time dodatne poene, pohvale i beneficije. Majka ga je čak te godine vukla na svoju turneju gde je vrhunac njegovog umeća bilo ismejavanje i karikiranje Lučeta. Bombona, Ona koja voli oružje i Majka su imali temu za ismejavanje i za rušenje. Preko noći Majka postaje “dama” sa stilom, sa ukusom, bez konkurencije. Konkurenciju se ne usudjuje niko ni da spomene. Bojažljivo i na kašičicu.
Drugi, bizarni dogadjaj je bio ni više ni manje nego na čuvenoj dodeli Oskara popularnosti. Ta nagrada je bila prestižna i nije mogao svako da je dobije. Sve je bilo transparentno jer je narod glasao. Pa nije tek tako bez razloga jedne godine Julka vodila policiju da se prebroje glasovi . Elem, kategorija “pevačica godine”…Da vam ne dužim, pobednica je bila Luče, a Majka je bila druga po glasovima. Stigla je ta vest ubrzo do generala koji je odmah pozvao Predu i urlao da to “nije smelo da se desi…šta će onda njegova supruga da dobije?” Pritisci, pretnje… Objasnio je Preda Lučetu situaciju i okolnosti, Luče je i to razumelo i reklo da nema problema. Ipak, Preda joj je rekao da dodje i da će ona ipak dobiti oskara, da će lično on to urediti…Došlo je Luče na tu dodelu, bleda i uplašena. Nije lako u takvim okolnostima raditi svoj posao, a kamoli biti uspešan. Dobila je nagradu koju do tada niko nikad nije dobio jer Preda nije želeo da poklekne pod pritiscima. Voditelj Maksa je morao nakon toga da Majku najavi kao “pevačicu veka” jer je Luče pet minuta pre toga dobila nagradu za “pevačicu decenije”. Tek je postalo jasno da nešto nije u redu kada se na samom kraju manifestacije sa ostalim učesnicima nije pojavilo Luče koje je bukvalno nakon dodele nagrade zbrisalo što dalje od svih tih negativnih stvari koje su bile to veče. Slao je odmah general prijatelja pevača Gulivera po Luče kako bi došla na raport, ali ona je na vreme utekla. Mada ta demonstracije sile nije ni prvi ni poslednji put kad je Majka u pitanju. Vrag je odneo šalu na ” Poselu godine” kada je zbrajanjem glasova publike ustanovljeno da je pobedio Lošmi umesto Majke. I to sa 4 glasa prednosti! Pod budnim nadzorom generalovih ljudi, izvršen je pritisak na organizatora da Majka mora da pobedi. To što je publika negodovala i skandirala ime drugog pevača, a Majka sva unezverena i zbunjena pokušavala da peva “pobedničku pesmu”, nikom ništa. Morala je i ona pored Kobre i Lučeta da ima 3 pobede. Lošmi je naravno ćutao iako mu je bilo krivo, tek je pre par godina se usudio da nešto o tome progovori… Nakon tog nameštenog “Posela godine”, organizatori su rešili da ukinu tu manifestaciju ne želeći više nikad nikakve neprijatnosti.
A Luče…Ona je ćutala i sklanjala se…da ne smeta. Do te mere da je opasno bilo i da izlazi iz kuće, da ne bi imala neprijatnosti. Ona i Kiza su mesece provodili “preko grane” jer je postajalo opasno, jer je Luče smetala. Ako bi neko pohvalio njen uspeh kao na primer Mare, koji je bio oduševljen time što su italijanske novine pisale o njoj, to bi isekli iz emisije, naslovne strane je dobijala na “kašičicu” i cilj je bio da je što manje ima. Njene poslovne uspehe i rekorde “preko grane” trebalo je baciti pod tepih. Taman posla da je uspešnija od Majke koja nije smela van naše zemlje.

G.

Leave a Reply