ZANIMLJIVOSTI

Zanimljivosti o mačkama koje sigurno niste znali!

Donosimo vam listu zanimljivosti o mačkama koju je sastavio portal Bored Panda.

Mačke su zasigurno jedne od omiljenih kućnih ljubimaca i možemo ih videti u gotovo svakom domu. Pored njihovih osnovnih funkcija kao kućnih ljubimaca ili mišelovaca, nekim ljudima su one i mnogo više od toga. Kako bi dokazali tu tvrdju mi vam donosimo listu zanimljivosti o mačkama iz celog sveta.

1. Dugodlaka mačka Maša spasila je život jednoj tek rođenoj bebi koju su roditelji ostavili u kartonskoj kutiji. Pametna maca je ušla u kutiju da ugreje bebu te mjaukala celo vreme dok prolaznici nisu primetili i spasli bebu.

2. Fredi Merjkuri je 1985. godine objavio album koji je posvetio svom mačku Džeriju. “Kao i Tomu, Oskaru, Tifani i svim drugim ljubiteljima mačaka širom sveta. Ostali neka se nose“, istakao je popularni muzičar.

3. Popularni dečiji park Diznilend svako veče opsedaju ulične mačke. Dizni ih rado prima kako bi lovile miševe, a pored toga ih tretira kao svoje ljubimce te im obvezbeđuje vakcinisanje i sterilizaciju.

4. Ginisova knjiga rekorda prestala je da dodeljuje nagrade vlasnicima najdebljih mačaka , kako ne bi sprecili podsticanje namernog prejedanja.

5. Kada vam mačke donesu mrtve životinje, one to ne rade iz zahvalnosti, već zato što smatraju da ste užasan lovac i da ne biste preživeli sami u prirodi

.6. Kad god mačka polako otvara i zatvara oči dok vas gleda, ili vam namiguje, to znači da ima poverenja u vas i da vas smatra prijateljem. Ovakav gest naziva se još i “mačećim poljupcem“.

7. Jedan fizičar objavio je naučni rad iz u kojem je kao autore naveo sebe i svog mačka.

8. Američki azili zabranili su udomljavanje crnih mačaka u vreme “Noći veštica”, iz predostrožnosti i straha da životinje ne budu žrtvovane ili mučene.

9. 1879. godine Belgija je pokušala uvesti sistem raznošenja pošte putem mačaka. Projekat je doživeo totalni neuspeh.

10. Prva ikada ostvarena radio komunikacija tokom leta imala je sledeći sadržaj: “Roj, dođi i uzmi ovu prokletu mačku“.

 

Izvor:boredpanda.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *